Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την Αριζόνα

Ένας μεγάλος μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την Αριζόνα την Τρίτη φωτίζοντας τον ουρανό. Ο μετεωρίτης, που σύμφωνα με μαρτυρίες είχε μια πορτοκαλί λάμψη, εξερράγη πάνω από την πόλη Τουσόν, αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «πήραν φωτιά» με εκατοντάδες ανθρώπους από το Λας Βέγκας ως την Τουσόν να αναφέρουν πως είδαν ένα φωτεινό αντικείμενο να εκρήγνυται στον ουρανό. Οι επιστήμονες ψάχνουν για θραύσματα του μετεωρίτη ώστε να τα εξετάσουν.
Η μετεωρολόγος του αμερικανικού δικτύου ABC15, Amber Sullins, ανέφερε πως πρόκειται για ένα σπάνιο ξέσπασμα της βροχής Ανδρομεδίδων, των διαττόντων αστέρων που προέρχονται από τον αστερισμό της Ανδρομέδας.
Τα συγκεκριμένα πεφταστέρια παρατηρούνται τον Νοέμβριο, όταν η τροχιά του κομήτη Μπιέλα συναντά την τροχιά της Γης. Ο μετεωρίτης αναστάτωσε την Τουσόν λίγες ημέρες πριν τη βροχή των Διδυμίδων, που ξεκινά επίσημα την Πέμπτη.
Το φαινόμενο θα κορυφωθεί το βράδυ της Παρασκευής με πτώση ως και 120 μετεώρων ανά ώρα. Οι Διδυμίδες, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται.
Αυτό που τις ξεχωρίζει από τις περισσότερες βροχές διαττόντων είναι ότι δεν προέρχονται από θραύσματα κομήτη, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά από τον αστεροειδή «3200 Φαέθων».

econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου