Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Επιστήμονες προειδοποιούν: Η βλάστηση ίσως πάψει να απορροφά άνθρακα

Εάν η άνοδος των θερμοκρασιών συνεχιστεί, τα φυτά του πλανήτη θα μπορούσαν να χάσουν την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα λόγω του κορεσμού τους, προειδοποιούν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Η βλάστηση λειτουργεί ως φυσική «δεξαμενή άνθρακα», καθώς απορροφά και εγκλωβίζει μέσα της το αέριο που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Το δάσος βροχής του Αμαζονίου ή η τάιγκα του βορείου ημισφαιρίου αποτελούν παραδείγματα μεγάλων δεξαμενών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην αρχική φάση έκλυσης εκπομπών, τα δάση αυτά επωφελούνται, αφού τονώνεται η ανάπτυξή τους. Η άνοδος των θερμοκρασιών, ωστόσο, θα μπορούσε σταδιακά να αλλάξει την κατάσταση φέρνοντάς τα σε σημείο κορεσμού.
Όπως εξηγούν, εάν οι προβλέψεις για άνοδο έως και 4 βαθμών Κελσίου έως το τέλος του αιώνα επαληθευτούν, αρνητικές επιπτώσεις όπως το στρες υγρασίας, θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν, στερώντας π.χ. το νερό από τα φυτά και καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό άνθρακα.
Χωρίς τις δεξαμενές άνθρακα, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις CO2 θα αρχίσουν να αυξάνονται τροφοδοτώντας περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.
«Η παγκόσμια βλάστηση περιέχει μεγάλα αποθέματα άνθρακα, που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα οποία θα καθορίσουν τις μελλοντικές ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις CO2», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άντριου Φρεντ. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βλάστηση θα επηρεάσει την κατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο
Για τη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επτά μοντέλα βλάστησης, τα οποία «έτρεξαν« σε υπερυπολογιστές, όπως ο πανίσχυρος «Δαρβίνος» του Κέιμπριτζ.
Παρότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα, τα περισσότερα μοντέλα κατέδειξαν ότι η άνοδος των 4 βαθμών θα σηματοδοτήσει την έναρξη του κορεσμού των φυτών.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου