Η θεραπεία ονομάζεται Crispr και δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τις γενετικές πληροφορίες με απόλυτη λεπτομέρεια και ακρίβεια, ώστε να θεραπεύονται σοβαρές γενετικές διαταραχές, όπως η νόσος Χάντιγκτον και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, η μέθοδος στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχουν στα 23 ζεύγη των χρωμοσωμάτων του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να αντικαταστήσει τα ελαττωματικά γονίδια με υγιή, ακόμη και όταν υπάρχει προσβολή από καρκίνο ή από τον ιό HIV.
Η θεραπεία Crispr άρχισε να αναπτύσσεται πριν από αρκετά χρόνια, ενώ διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί στον άνθρωπο από ερευνητές του Χάρβαρντ. Όπως είπε στον Independent ο νομπελίστας καθηγητής Craig Mello, πρόκειται για κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής και που αλλάζει τα δεδομένα στη γενετική.
«Η θεραπεία είναι απίστευτα ισχυρή και οι εφαρμογές της πάρα πολλές, από τις αγροτικές καλλιέργειες μέχρι την πιθανή γονιδιακή θεραπεία στον άνθρωπο», είπε στη βρετανική εφημερίδα.
Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για πραγματικό θρίαμβο της επιστήμης με τεράστιες επιδράσεις στη μοριακή γενετική, που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», ωστόσο οι αντιδράσεις για τη μελλοντική εφαρμογή της δεν ήταν από όλους εξίσου ενθουσιώδεις,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου