Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο πιο μακρινός γαλαξίας μέχρι σήμερα στο “μάτι” του Hubble


Φως από τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα “συνέλαβαν” το το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη.
Ο γαλαξίας που φέρει το όνομα zb_GND_5296, βρίσκεται 30 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά
από τη Γη και υπολογίζεται ότι είχε ήδη γεννηθεί όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών, ύστερα δηλαδή από τη Μεγάλη Έκρηξη.
Η ύπαρξη του γαλαξία ήταν γνωστή, καθώς είχε ήδη εντοπιστεί από το τηλεσκόπιο Hubble. Αυτό ωστόσο που ρίχνει νέο φως στην ιστορία του Σύμπαντος είναι η πρωτοφανής απόστασή του από τη Γη και άρα ηλικία του.
Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Στίβεν Φίνκελσταϊν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν ανέλυσε δεδομένα του Αστεροσκοπείου Κεκ στη Χαβάη για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο γαλαξία που έχει εντοπιστεί ποτέ από τη Γη.
Η ανακάλυψη θεωρείται ότι θα βοηθήσει τους αστρονόμους να ρίξουν φως σε μια «στιγμή» του κόσμου μας που ακολούθησε αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.
Η ηλικία του φωτός του γαλαξία που φτάνει στη Γη έχει ηλικία 13,1 δισ. έτη. Ο υπολογισμός της ηλικίας του έγινε με ειδική ανάλυση του χρώματός του με βάση την εξής λογική: η διαστολή του Σύμπαντος απομακρύνει από τη Γη τα αντικείμενα που βλέπουμε γύρω μας. Ως αποτέλεσμα τα κύματα του φωτός που εκπέμπουν επιμηκύνονται και δείχνουν πιο κόκκινα σε σύγκριση με αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Η αλλαγή στο χρώμα ονομάζεται μετατόπιση προς το ερυθρό και μετράται με μια συγκεκριμένη κλίμακα.
Ο γαλαξίας  zb_GND_5296 είδαν ότι έχει μετατόπιση προς το ερυθρό 7,51, μεγαλύτερη από αυτή του μέχρι τώρα θεωρούμενου μακρινότερου γαλαξία ο οποίος έχει μετατόπιση προς το ερυθρό 7,21.
Πρόκειται για έναν μικρό γαλαξία, με μάζα 1-2% του “δικού” μας Milky Way, που είναι ωστόσο πλούσιος σε βαρέα στοιχεία και έχει την ικανότητα «γεννά» νέα άστρα με ταχύτητα εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από τον δεύτερο.
Τα βαρέα στοιχεία δημιουργούνται από την πυρηνική σύντηξη που πραγματοποιείται στο εσωτερικό των άστρων. Για το λόγο αυτό ο γαλαξίας είτε περιέχει τα απομεινάρια πολλών μεγάλων αστεριών που είχαν εκραγεί είτε σχηματίστηκε σε μία περιοχή του διαστήματος η οποία είχε προηγουμένως δημιουργηθεί από μία προγενέστερη γενιά αστεριών, δηλώνουν οι επιστήμονες.
Η ανακάλυψη θεωρείται ότι θα προσφέρει στους επιστήμονες νέες γνώσεις για τα πρώτα στάδια του Σύμπαντος. «Ενας πολύ ενδιαφέρων τρόπος για να μάθουμε πράγματα για το Σύμπαν είναι να μελετήσουμε αυτές τις εσχατιές, και αυτό μας λέει κάτι σχετικά με το τι είδους φυσικές διαδικασίες επικρατούν στον σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών» τόνισε ο δρ Φινκελστάιν.
Περισσότερα στοιχεία για τους μακρινούς γαλαξίες του σύμπατος αναμένεται να συλλέξει το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA που ονομάστηκε Τζέιμς Γουέμπ (James Webb Space Telescope – JWST) και θα τεθεί σε λειτουργία το 2018.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου