Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τροφές του φθινοπώρου! Η λίστα με όσα δεν πρέπει να λείπουν από τη δίαιτά σου



















 
Φθινόπωρο δεν σημαίνει μόνο πρωτοβρόχια και φύλλα που πέφτουν... Φθινόπωρο σημαίνει και νέα τρόφιμα, φρέσκα φρούτα, ξεχωριστά λαχανικά και τροφές που μόνο καλό μπορεί να κάνουν στη γραμμή και τη σιλουέτα σου.

Φτιάχνουμε με τη βοήθεια της Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργίας Καπώλη τη λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάς να βάζεις στο τραπέζι σου.

"Αποτελούν τροφές χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλοντας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και της λειτουργίας του πεπτικού." Ιδανικά δηλαδή για να αδυνατίσεις απολαυστικά.
"Ταυτόχρονα είναι σημαντικές πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προφυλάσουν από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα" συμπληρώνει η διαιτολόγος. Τι άλλο θέλεις για να πειστείς;

Η εποχή λοιπόν επιβάλει να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή 5-7 μερίδες από τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά.

ΜΗΛΑ


Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες. Επίσης, περιέχουν σημαντικό ποσό φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερόλη με τα κόπρανα, ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.


ΑΧΛΑΔΙΑ



Τα αχλάδια περιέχουν βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, ενισχύοντας την πήξη του αίματος και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

 



Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου, προστατεύει από την ουλίτιδα και βελτιώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας.


 

ΛΑΧΑΝΟ

 



Tο λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α.

 

ΣΠΑΝΑΚΙ

 Το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Κ, Α, C, Β2, Β6, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών. Με την κατανάλωσή του, προστατεύεται η καρδιά λόγω των αντοξειδωτικών που περιέχει, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο, ενισχύεται η μνήμη και προστετεύεται η όραση.






 

 

 

 

ΜΠΡΟΚΟΛΟ

 


Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, της οποίας η αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην ισχυροποίηση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και γι’αυτό η έλλειψή του οδηγεί σε μακροκυτταρική αναιμία. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών. Τέλος πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αντικαρκινική δράση λόγω των ενζύμων που περιέχει.



ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ

Αποτελούν πλούσια πηγή καλίου και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική τους δράση, ενώ η αυξημένη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή ενισχύει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το αυξημένο περιεχόμενο των μανταρινιών σε νερό σε συνδυασμό με το κάλλιο που περιέχουν, ενισχύει την διούρηση και εξηγεί την ευεργετική τους δράση στη ουρική αρθρίτιδα και στην κυστίτιδα.


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ


Aνήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών και χαρακτηρίζεται από την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση του κουνουπιδιού είναι ιδανική για άτομα με υπέρταση και δυσκοιλιότητα. Το αυξημένο περιεχόμενό του σε φυτοχημικές ουσίες (ινδόλες, ισοθειοκυανίνη) προσφέρει αντικαρκινική προστασία.



ΠΑΤΑΤΑ

Αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή βιταμινών της ομάδας Β (νιασίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη) που ωφελούν το νευρικό σύστημα και ενισχύουν το μεταβολισμό. Η πατάτα είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών, αλλά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η πατάτα είναι εύπεπτη και μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ηλικίες, καθώς επίσης και από ανθρώπους που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη (πρωτεΐνη σιτηρών) στην περίπτωση της κοιλιοκάκης.


ΚΑΡΟΤΟ


Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα την «αντικαρκινική» ουσία φαλκαρινόλη και αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή) που βελτιώνουν την όραση. Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Επιπλέον, το καρότο περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη που περιέχεται στις τροφές. Το καρότο ανακουφίζει από τα συμπτώματα των κολικών, της σπαστικής κολίτιδας, της διάρροιας και του έλκους.

 
 tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου